søndag, september 03, 2006

Enda et navn til besvær

Noen navn er faktisk ganske vanskelige å ha med å gjøre. De kan høres ut som ettenavn, eller de kan misforstås til å være av et annet kjønn.
Tenk deg navnet Åge, for eksempel. Det er ikke så vanskelig, egentlig. Det likner ikke på noe etternavn, og det er heller ikke nært et jentenavn. Men derimot, skriver du Åge med Aa-, altså Aage, så kan man lett ta det som et etternavn. Det er jo de færreste som begynner fornavnet sitt med Aa-.
Et eksempel på kjønnsforvirriende navn er Emil. Her skal det ikke det ikke mye forvirring til før det glatt går som Emilie. Ok, litt kanskje, men ikke så mye.

Og så kan man tenke seg en situsasjon. La oss si at jeg, helt hypotetisk hadde vært på en presentasjonsgudstjeneste for konfirmanter (med, la oss si 130 konfirmanter med foreldre, besteforeldre, søsken osv, bare for å ha et tall?), og at jeg da skal lese opp navnene, siden jeg er med i konfirmasjonsutvalget. Så sier man at jeg for eksempel kommer over navnet Aage Emil, og de som har sett slike lister vet at fornavnet kommer etter etternavnet. La oss si at denne Aage Emil har ganske mange etternavn, så jeg tenker ikke så mye gjennom det når jeg leser opp "Emil ..... Aage". Da kommer selvsagt ingen opp, men det er ikke første gangen, så hvorfor ikke? Rent hypotetsik, selvsagt.

Men kateketen merker at noe er galt, så hun sier noe som for meg høres ut som at det sikkert er "Emilie Aase" eller noe. For det finnes ingen med etternavnet Aage blant hennes konfirmanter.
Så (fortsatt rent hypotetisk), tenker jeg at kateketen er den som har gjort feilen, og beklager for at noen har fått skiftet kjønn. For det er jo en ganske alvorlig feil å kalle ei jente for "Emil".

Jeg oppfordrer alle foreldre herved å unngå å kalle ungene sine Aage Emil med Aa-. Det er et veldig fint navn, for å være ærlig, men jeg skulle helst unngått å måtte lese det opp.
Rent hypotetisk, mener jeg.

8 kommentarer:

Martin sa...

Hypotetiske hendelser er alltid hyggelige...

Arthur Bull Cowie sa...

Jepp. Martin. Det er morsomt med sånne...

Anonym sa...

hypotetisk sett kunne det hatt seg slik at jeg ikke tok hintet... men altså, det var ikke tilfelle...

Artig lesing!
=D

Eirik sa...

Hva stod på den første kommentaren?Var det enda en porno link?

Arthur Bull Cowie sa...

Trur du skal spørre noen andre om den første kommentaren. Jeg har ikke fjernet den.
Hyggelig å se at det leses...

Anonym sa...

et sp.mål jeg vpknet opp med i dag:

sover så du om natten?
eller tenker du da også kanskje? jeg tror du er en tenker heil (mjølk) tia!

Anonym sa...

ett sp.mål jeg våknet opp med*

.slik.

Arthur Bull Cowie sa...

Å tenke hele tida tar på, så vet ikke helt om det er noe jeg driver med. Men jeg prøver å tenke så ofte som mulig. Likevel, søvn må jeg ha.